Japonsko – Worldloppet séria

Zima v Europe je v plnom prúde, a tak sme sa rozhodli zažiť pretek Worldloppet série na Áziskom kontinente, v krajine vychádzajúceho slnka – v Japonsku.

 

Celá partia sa zišla na pražskom letisku, odkiaľ sme leteli s jedným prestupom do Sappora, tam sa dňa 10.2.2013 uskutočnil už 33. ročník Sapporo Int. Ski Marathon. Prileteli sme už vo štvrtok 7.02, aby sme sa aklimatizovali. Časový posun plus osem hodín a spoznali sme Sapporo.
V piatok 08.02 sme trénovali na starých olympijských tratiach – v roku 1972 sa tu uskutočnil zimné olympijské hry.
V sobotu 09.02 sme sa zúčastnili prezentácie v Sapporo dóme, ktorý nás prichýlil aj v deň preteku. Všetko bolo pripravené, šatne, sprchy, prevzali sme si štartové čísla. Vyrazili sme na krátky tréning, ktorý naznačil náročnosť trate.
Noc pred pretekom sme na vlastnej koži zažili zemetrasenie, bolo to neopakovateľné vystrašenie, keďže ten pocit sme doteraz nepoznali.
V deň preteku sa zmenilo počasie, teplota klesla na -5 stupňov, fúkal silný vietor a snežilo. Štart bol vzdialený 1,2 km od haly. Štartovali sme za sprievodu bubnov. Perfektná štartová atmosféra.
V cieli pretekov každý pretekár obdržal medailu. Podávalo sa občerstvenie, medzi iným aj polievka s paličkami na jedenie, bol to dosť problém v rukaviciach:) Cieľová taška obsahovala jedlo, osušku a odznak pretekov. Dostali sme tiež certifikát s dosiahnutým časom.
V cieli bol každy spokojný, keďže trať bola náročná – plná stúpaní a klesaní s technicky náročnými zakrutami a nepríjemným, novým snehom.
Pretekmi náš pobyt v Japonsku neskončil, zostali sme spoznávať miestnu históriu i kultúru. Presunuli sme sa svetovo známymi vlakmi Shinkanzen do Tokya, Kyota, Nary a do blizkosti hory Fuji,aby sme spoznali historiu a krásy prírody tejto nám vzdialenej krajiny.
10.02.2013 sme sa šťastne vrátili, obohatený zážitkami, informáciami a dojmami z tohoto dobrodružstva. Bola to super cesta.


S pozdravom

Ľuboš Halgaš

Foto: archív Laca Marasa

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.